Prof. Dr. Nihal Sarıer'in İkinci Patenti Tescil Edilerek Yayımlandı

Mühendislik Fakültesi akademisyenlerimizden Prof. Dr. Nihal Sarıer (İKÜ) ile Prof. Dr. Emel Önder Karaoğlu’nun (İTÜ, Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi) “WEBS WITH COAXIAL NANOFIBER STRUCTURE, A TEXTILE PRODUCT CONTAINING THESE WEBS AND A PREPARATION METHOD THEREOF (KOAKSİYEL NANOLİF YAPILI AĞLAR, BU AĞLARI İÇEREN BİR TEKSTİL ÜRÜNÜ VE HAZIRLANMA YÖNTEMİ)” başlıklı ikinci uluslararası patenti, İngiltere Patent Ofisi tarafından GB2597373 numarası ile 15.05.2024 tarihinde tescillendi. 

Buluş; düşük sıcaklık (T<18°C), normal sıcaklık (18°C<T<43°C) ve yüksek sıcaklık (43°C<T<70°C) bölgelerinde ısı yönetimi yapabilen biyoesaslı nanolif yapılı ağlar, bu nanolif yapılı ağları içeren nanokompozit bir tekstil ürünü ve bu ürünün hazırlanma yöntemi ile ilgilidir. Bu nanokompozit ürünlerin düşük sıcaklık aralığında depolanması ve taşınması gereken ilaç, kan ve kan türevleri, serum gibi tıbbi ürünler ile biyomedikal ürünlerin taşıma kutularında, dondurma, pişirilmiş balık ve et gibi hazır gıdalar ile soğuk içeceklerin saklama ve taşıma kaplarında sıcaklık kontrollü ambalajlama malzemesi olarak kullanılma potansiyelleri yüksektir. Diğer önemli bir uygulama alanı biyoteknoloji olabilir. Soğuk ve sıcak tedavi malzemeleri yapılabilir. Termal terapiye yönelik biyomedikal malzeme, giyilebilir termal sensörler yapılabilir. Sporcu, asker ve açık havada çalışanlar için kişisel koruyucu giysi sistemlerinde kullanılabilir. Sıcak iklimler için güneş enerjisi panelleri, termoelektrik sistem tasarımları ve elektronik devre korumalarında değerlendirilebilir. Bu nanokompozitler ayrı ayrı kullanılabileceği gibi farklı sıcaklık aralıklarında işlevsel olan nanokompozitler birleştirilerek de binalarda, çadır ve benzeri barınma yerlerinde,  araba ve uçak gibi taşıtlarda, sıcaklık kontrollü taşımacılıkta, medikal uygulamalarda kullanılabilir.

İstanbul Kültür Üniversitesi’nin patent sahibi olarak yer aldığı GB2597373 numaralı patentin ayrıntılarına, https://worldwide.espacenet.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.


 


Son Güncelleme Tarihi: Cu, 07/05/2024 - 12:52